Extreem hoogwater in hoogzomer is een opvallend verschijnsel, toch kwam dit in juli 2021 voor. Allereerst zijn we zeer dankbaar dat Arcen binnendijks droog is gebleven. Mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers zijn we er in geslaagd om het water buiten te houden. De manier waarop had echter veel efficiënter en beter gemoeten. Arcen had het gevoel er alleen voor te staan. Een aantal mensen die tijdens het hoogwater het voortouw hadden genomen, gingen bij elkaar zitten om te zorgen dat in de toekomst zaken beter geregeld zijn.

De dorpsraad maakte een uitgebreide evaluatie van de gebeurtenissen en stuurde die naar  de gemeente Venlo, Veiligheidsregio Limburg Noord, Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat. De wens van de dorpsraad was om tot een draaiboek te komen waarin duidelijk wordt hoe zaken geregeld zouden moeten zijn. De gemeente Venlo zou de verbinding moeten zijn tussen de inwoners en de verschillende instanties. De inwoners van Arcen kunnen niet in hun eentje het water bestrijden maar de gemeente Venlo heeft ook niet voldoende mankracht om dit voor elkaar te krijgen. Er zou een draaiboek moeten komen om samen het toekomstige hoogwaters van de Maas in Arcen te bestrijden.

Na een verloren jaar waarin de gemeente Venlo aangaf dat samenwerken aan een draaiboek absoluut niet mogelijk was, is er in 2023 wel doorgepakt. Er ontstond een draaiboek van de gemeente en een draaiboek van de dorpsraad die in elkaar passen. De werkgroep Hoogwater zorgt er voor dat het draaiboek van de dorpsraad wordt uitgevoerd. Ook als er geen hoogwater is komt zij minimaal eenmaal per jaar bij elkaar om te oefenen en te checken of alle informatie nog up-to-date is.

De werkgroep bestaat uit Lex van Marcke, Chris Reutelingsperger, Wil Joosten, Roger Hamelers, Martijn Kenis, Han Soethoudt, Paul Hermsen, Ton Drissen, Wim Janssen, Dieuwe Geurts, Ralf Smits en Cecile van den Kroonenberg.